Finalbilder

Finalbilder


Här nedan visas varje omgångs 3 bäst placerade bilder i varje klass.

Dessa bilder går sedan vidare för att delta i tävlingen för årets bild.

Resultat från omgång 2024-02, digitalbilder.


Jury: Karlsborgs Fotoklubb

1. Per Svenningsson

Inte mycket att orda om. En bild som har allt och som omhändertagits på bästa sätt Den här bilden ger, med hjälp av trädet i förgrunden, tydliga proportioner. Snyggt fångat! Mjuka linjer med perfekt kontrast mellan ljus och skugga. Vägstolparna ger riktning och skapar ett slags ”liv” i bilden. Linjen mellan ljus och skugga är tydlig och skapar dynamik i bilden och skapar en fin diagonal

2. Per Svenningsson

Mycket fin bild! Fint landskapsfoto. Grenen som pekar nedåt bryter av och skapar lite dynamik i bilden. Bra komposition och beskärning Bilden har en fin gråskala där konturerna från trädstammarna träder fram på ett tydligt sätt. Den har en bra komposition samt ett behagligt ljus.  Ska man vara gnällig (onödigt!) så kunde kanske skärpan vara bättre och man kunde övervägt lite beskärning till höger. Smaksak!!

3. Berndt Karlsson

Trevlig bild. Fina färger och fin komposition med kurvorna på vägen En harmonisk bild i vacker höstskrud. Man kan följa vägen som slingrar sig genom bilden, vilket skapar ett djup. Man skulle kunna beskära bilden något i överkant, för att på så sätt få bort lite av himlen mellan trädtopparna.

Resultat från omgång 2024-01, digitalbilder.


Jury: Linköpings Fotoklubb

1. Per Svenningsson

Ett fint porträtt och en fin ögonkontakt mellan mannen och fotografen. Valet alt att inte bara fokusera på personen utan tagit med lagom mycket av miljön runt om kring är bra och som också i sig berättar och tillför något till bilden. Mannen är fint placerad mot den mörka öppningen.  Det ändå vi saknar i bilden är mannens fötter som hade höjt bilden ett steg till om de varit med.

2. Per Svenningsson

Fin bildidé med kontrasten mellan naturen och storstaden. Mycket bra med personen placerad i bilden så att man förstår perspektivet och får en känsla av husens storlek. Bra komponerat och bra ljus. Det är bra att skärpan går genom hela bilden. Hade om det gått  velat se lite mer av berget i förgrunden, nu känns bilden lite tajt i nederkanten.

3. Per Svenningsson

En bild med en fin harmoniserande färgskala som inger ett lugn. Fin komposition med trädet och kanotisten som fint väger upp varandra. Fåglarna vid horisonten och trädridån som nästan döljs av dimbanken i bakgrunden. Bilden inte helt skarp i förgrunden men det uppvägs av stämningen i bilden.

Resultat från omgång 2023-04, digitalbilder.


Jury: Nexans Fotoklubb

1. Berndt Karlsson

Lagom mjukt vatten och toppenfin teknik. Bra djup i bilden. Några störande strån i underkanten och ev en liten vinjett kan lyfta lite till.

2. Manne Jacobsson

En bild vi gillade direkt. Perfekt ljus fin balans. Fint inramad och fin färgskala

3. Allan Rydahl

Klassisk reklambild med snygga reflektioner. Lite tajt beskuren ibotten

Resultat från omgång 2023-03, digitalbilder.


Jury: Sjöbo Fotoklubb

1. Åke Lövgren

En given bild som etta tyckte vi alla i juryn. En rogivande bild i behagliga färger.

2. Manne Jacobsson

En smakfull och vacker bild där ljuset ligger perfekt.

3. Åke Lövgren

Häftig actionbild i kanonskärpa. Imponerande att fotografen lyckats få skärpa även inne i visiret, så vi kunde se den koncentrerade blicken.

Resultat från omgång 2023-02, digitalbilder.


Jury: Köla Fotoklubb.

1. Åke Lövgren

Perfekt bild

2. Åke Lövgren

Tydliga detaljer. Vägen ger bra djup i bilden.

3. Manne Jacobsson

Jättefina färger. Bilden är tagen från ett bra perspektiv. Molnen görbilden också.

Resultat från omgång 2023-01, digitalbilder.


Jury: Alfta Edsbyn Fotoklubb.

1. Andreas Skagerlind

Mycket bra komposition. Människan tillför mycket. Bron leder in blicken i bilden. Bra färger.

2. Åke Lövgren

Bra macro, skön färgskala. Skärpa & skärpedjup helt rätt.

3. Åke Lövgren

Bra färgkomposition och skärpedjup. Kunnat vara lite mer centrerad, kanske är bilden lite sned?

Resultat från omgång 2022-04, digitalbilder.


Jury: Enskede Fotoklubb.

1 Åke Lövgren

Mycket fina färger där det gula kompletterar det blå på ett snyggt sätt. De två skarpa löven i förgrunden och den fina strukturen på vattnet bidrar också. Det som drar ner bilden tycker jag är att det gula i överkant trillar ur bilden. I stället för att hjälpa huvudmotivet så stjäl de uppmärksamhet och blicken trillar ur bilden via det gula högst upp till höger. På det stora hela en mycket tilltalande bild. En favorit som tar guldmedaljen!

2.Alin Popescu

Mycket snyggt med färger och en fantastiskt fin bildkvalitet, mycket bra bildbehandling. Väl vald plats och fin komposition. Kanske hade fotografen kunnat beskära bilden något för att slippa fönstren i högerkanten - för att göra en mycket bra bild ännu lite bättre. Den bild som vi ger en silverplacering

3. Andreas Skagerlind

En utmärkt och komplex bild på ett urbant landskap. Arkitektur är spännande som motiv och här har fotografen fått ihop ett antal objekt i en komplicerad kombination utan att det ser rörigt ut. Helt rätt att välja monokrom framställning, detta förstärker alla linjer och kurvor där färg hade distraherat. Fin separation mellan olika objekt därtill. Bra bildbehandlat. Kanske saknas närvaro av något levande. Denna bild tar bronsmedaljen.

Resultat från omgång 2022-03, digitalbilder.


Jury: Vetlanda Fotoklubb.

1.Allan Rydahl

Mycket vackra former, färger, symmetri och ljus! Får en känsla av horisonten i mitten av vasen. Fint djup i bilden, bra beskuren….. en bild som har ALLT.

2.Sven-Arne Lagerstedt

Fin makrobild där fotografen tagit bort färgen förutom det som är i ljuset. Fin skärpa på insekterna.

3.Alin Popescu

Fin skärpa i fågel, fisk och vatten där hela fågeln är synlig. Det finns dramatik i bilden och berättar om naturens kamp på liv och död.

Resultat från omgång 2022-02, digitalbilder.


Jury: Österlens Fotoklubb.

1.Alin Popescu

Ljus, balans, beskärning och bildbehandling i absolut toppklass. Gratulerar!

2.Alin Popescu

Fantastisk bild. Minimalistisk och förförisk. På samma nivå som 110. Gratulerar!

3.Alin Popescu

Nästa i samma klass som 1 och 2. Några skavanker vid bildbehandlingen

Resultat från omgång 2022-01, digitalbilder.


Jury: Sundsvalls Fotoklubb.

1.Alin Popescu

Staren med skarp blick mitt i rönnbärskalaset. Bakgrundsfärgerna går fint ihop med rönnbärens kraftfullt röda nyans.  Mycket fin stare en vinterdag med ögonen i fokus. Bra exponering och mycket bra isolering/bokeh. Pinnen framför staren stör tyvärr lite.

2.Alin Popescu

Vackert kvällsljus och fint fångat när knölsvanen sträcker ut sina vingar. Perfekt skärpedjup och vacker bokeh. Elegant pose! 

3.Åke Lövgren

Underbar naturbild med älgen som spatserar kungligt in i bilden. Nyfikenheten hos mig undrar vad han blickar mot. En närmare beskärning skulle vara till fördel för bilden.

Resultat från omgång 2021-04, digitalbilder.


Jury: Köpings Fotoklubb.

1.Alin Popescu

En bild som fångat i exakt rätt ögonblick, där luftbubblorna ger liv i bilden. Mycket bra komposition där de röda flytlinorna som utgör en fin inramning med simmaren i mitten och linjerna på botten förstärker intrycket. Även , färger och skärpa är mycket bra. Juryn var helt överens om att detta var vinnaren. En mycket bra bild som inte kunnat göras bättre.

2. Andreas Skagerlind

En mycket bra bild. Tekniskt bra fångat i exakt rätt ögonblick med bilen precis på krönet och den avlägsna bakgrunden gör att man får en hisnade känsla. Bra komposition med vägen i mitten och de gula stolparna och bergsluttningarna som inramning, fina färger med bra skärpa. Vindsnurrorna stör lite. En vinnar kandidat.


3.Alin Popescu

En mycket bra ögonblicksbild full av liv bra skärpa på ögonen, fin komposition, bra bakgrund. Lite kort skärpedjup som gjort nosen oskarp. Kopplet stör lite. En toppbild.

Resultat från omgång 2021-03, digitalbilder.


Jury: Hyssna Fotoklubb.

1.Lars-Olof Smedenfors

Härliga färger och intressant avgränsning. Frågan är om det är ett Tilt/shift objektiv eller om det är en oskarp mask som lagts till i post. Vi hade gärna sett lite mera lättning i skuggorna i trädet. Svarta partier i bilder blir oftast ointressanta, och här upptar de en rätt stor del av bilden.

Fint ljus och färger, känns rätt att trädet är i siluett.

2.Åke Lövgren


Mycket tjusig landskapsbild! Vi hade gärna vetat vart detta är någonstans! Vi gillar speciellt hur timingen av bilden är precis där frosten börjar smälta så smått i träden åt södersidan (?). Det spegelblanka vattnet i sjön och texturen i isen på dammen (?) till vänster skapar en intressant kontrast mellan de stora ytorna. Bilden hade kunnat vinna på lite mera himmel för att balansera det stora tomma området som sjön utgör. 

Ovanlig natur fint fångad i rimfrost och nyis. Skärpan mycket bra (gafflad?).

3 Joacim Wiberg

Riktigt coolt fångad regnbåge med ett väldigt ovanligt perspektiv av regnbågen. Kompositionen är bra med vägen som leder ögat in i landskapet och regnbågen som spänner tvärs över vägen. Bilden hade vunnit mycket på en bättre kontrast och mera textur samt att den hade rätats upp så att horisonten blev rätt. En bild som förtjänat en högre bedömning om den varit rätt bildbehandlad.

 10 m längre fram och vägens mittlinje hade varit synlig i sin helhet. Hade gett ytterligare fint djup i bilden. Att den disiga (men lite sneda) bakgrunden skymtar fram väcker så småningom intresset.

Resultat från omgång 2021-02, digitalbilder.


Jury: Askersunds Fotoklubb.

1.Alin Popescu

Mycket fin bild på storkarna som kommer i perfekt formation. Fint med träden i bakgrunden som ger miljökänsla. Snön i luften är ett stort plus för bilden.

De snöiga fötterna på fåglarna gör att man nästan hör dom säga: Nä nu drar vi till varmare breddgrader.

GRATTIS TILL VINSTEN och en fantastisk bild.

2.Åke Lövgren

Dramatisk fint ljus. Snyggt när solen lyser genom vågen.

Välkomponerad.

3.Åke Lövgren

Fin skärpa på biet fångat när det just ska flyga till nästa blomma.

Mycket behagliga färger.

Resultat från omgång 2021-01, digitalbilder.


Jury: Stockholms Fotoklubb.

1.Åke Lövgren

Fantastisk, otroligt fint ljus. Perfekt skärpa på hund och snygg oskärpa i bakgrund. Fin färgskala. Toppenbild.


2.Lars-Olof Smedenfors

Humoristisk, bra komposition, fina färger, bra skärpa snyggt med svart bakgrund. Den får oss att skratta


3.Manne Jacobson

Fin skärpa, riktigt bra gråskala, stämningsfullt, glimten i ögat, en av de absolut bästa bilderna. Hade föredragit bilden utan ram. Väldigt tidlös.


Resultat från omgång 2020-04, digitalbilder.


Jury: Fotoklubben Norrköping.

1.Åke Lövgren

Vacker bild med mjuka linjer och bra separation; skarp fågel och mjukt vatten. De två skummande fläckarna bildar en triangel tillsammans med bröstet på strömstaren.

2. Alin Popescu

Mycket fint uttryck, fin balans av färger med en 3D pop och vacker bakgrundsoskärpa. Avslappnat porträtt där den mjuka gulgröna bakgrunden ger en färgmässigt bra kontrast till den blå jackan.

3.Åke Lövgren

Ögonblicket gör bilden men bakgrundsoskärpan kunde ha varit mindre orolig. Först ser det ut att vara en ganska alldaglig safaribild, men sen lägger man märke till fågeln som kämpar uppåt (förmodligen på jakt efter insekter på giraffens nos).

Resultat från omgång 2020-03, digitalbilder.


Jury: Fjälkinge Fotoklubb.

1.Åke Lövgren

Härligt fångat ögonblick. Utmärkt skärpa och väl valt skärpedjup. Fint med vägen som försvinner ut diffust bakom gasellen. Vacker färgskala och mjukt fint ljus. Att man kanske hade velat ha bort några kvistar i bakgrunden får man bortse ifrån, för sådant kan man inte planera för på en sådan här bild med härlig action. Bra jobbat!

2. Alin Popescu

Mycket spännande bild. Vägen leder in i bilden. Härligt ljus som lyfter fram det centrala i bilden. Ett dramatiskt och intressant innehåll. En sådan här bild ser man inte varje dag, som hämtat ur en saga. Bra komposition och stämning i bilden. Kanske kan man minska ner vinjetteringen en aning för att göra bilden ännu bättre.

3. Alin Popescu

En habil och fin bild. Intressant landskapsbild med fina linjer och detaljer. Bra komposition och tilltalande färgskala som passar till motivet. Fin balans och fint ljus. Tekniskt fin. En bild som fångar en. Dock stör det att man ser dammpartiklarna som är så lätta att ta bort om man har ett enkelt bildbehandlingsprogram.

Resultat från omgång 2020-02, digitalbilder.


Jury: Kinna Fotoklubb.

1.Alin Popescu

Underbart vacker och harmonisk bild. Minimalistisk och detaljrik på en och samma gång. Fågeln väl placerad och balanseras fint av stenen till vänster. Perfekt skärpa, naturliga färger.

2. Åke Lövgren

Mycket vackra färger och mönster i bilden. Snyggt att himlen inte blivit för ljus, vilket är lätt hänt.

3. Manne Jacobsson

Bilden tagen i rätt vinkel. Vackra färger. Konstnärliga kvaliteter och bilden vinner ju mer man tittar på den.

Resultat från omgång 2020-01, digitalbilder.


Jury: Storsjöbygdens Fotoklubb.

1. Alin Popescu

Grafiskt talande bild, ren med tydliga linjer. En bild man skulle vilja pryda sin vägg med.

2. Per Petersson

Fint fångad dans på vattnet. Speglingen och diset ger en extra dimension.

3. Alin Popescu

Fantastiska former och linjer, fint ljus ett stort plus för svartvitt.

Resultat från omgång 2019-04, digitalbilder.


Jury: Falkenbergs Fotoklubb.

1. Äke Lövgren

Toppen! Rätt hjort!

2. Sven-Arne Lagerstedt

Fantastisk actionbild. Väldigt bra skärpa..

3. Andreas Skagerlind

Behagligt ljus och färger, väl fångad rörelse.

Resultat från omgång 2019-03, digitalbilder.


Jury: Vellinge Fotoklubb.

1. Manne Jakobsson

Fin komposition trots vattenlinjen i mitten av bilden. Rolig idé och väl genomförd. Bubblorna ger en extra krydda. Grattis till förstaplatsen.

2. Leif Gustavsson

Fin dramatik. Jättefina färger och himmel. Ljusspelet i molnen förhöjer bilden. En jurymedlem var lite tveksam till förgrundens vara eller icke vara.

3. Allan Rydahl

Bra stilleben. Stilrena linjer som bryts av de ”röriga” blommorna. De diskreta ränderna i bakgrunden lyfter bilden.

Resultat från omgång 2019-02, digitalbilder.


Jury: ABF Fotoklubb, Uddevalla.

1. Lars-Olof Smedenfors

Färg, ljus och komposition sammanfaller väl i denna stämningsfulla landskapsbild.

2. Thomas Johansson

Sagolikt motiv, är det en enhörning i slutet av allén? Svårt att ge några råd till förbättringar, bilden kan dock upplevas som aningen för snävt beskuren.

3. Lars-Olof Smedenfors

Ett stilleben som trots sin diskreta framtoning innehåller mycket av rörelse, ljus och färgkontrast.

Resultat från omgång 2019-01, digitalbilder.


Jury: Borås Fotoklubb.

1. Joacim Wiberg

Ett mycket vackert panorama som gör sig väldigt väl i svartvitt.

Vi skulle vilja rekommendera fotografen att testa att lätta upp den nedre delen av bilden en aning, absolut inte mycket, bara en aning. Som det ser ut nu försvinner husen lite och det känns synd med tanke på att de ger perspektiv till det överväldigande landskapet.- Ev lätta upp nedre delen av bilden en aning.

Ett stort grattis till en mycket välförtjänt första plats!

2. Joacim Wiberg

En landskapsbild som är extremt välkomponerad. Fint med varma och kalla färger som möts. Intressanta linjer leder våra blickar genom bilden.

3. Åke Lövgren

Fotografen har fångat björnen i ett fint ögonblick och speglingen ger en intressant effekt i bilden. Björnens ögonkontakt med fotografen drar våra blickar till bilden.

Vi tycker att bilden känns lite sned. Vi rekommenderar fotografen att räta upp bilden och kanske beskära bilden så att huvudet centreras.

Resultat från omgång 2018-04, digitalbilder.


Jury: Umeå Fotoklubb.

1. Sven-Arne Lagerstedt

En bild som är snubblande nära en toppenbild, men för det skulle det behövts något mer än en standard pose på ekorren. Tekniskt mycket bra vad gäller skärpa och exponering. Vi tycker dock att vinjetteringen är i hårdaste laget då den förtar det fina mönstret i trädet till höger. Kompositionen förstärks av den diagonala grenen genom bilden. Grattis till en fin bild!

2. Andreas Skagerlind

En mycket fint komponerad bild som skapar nyfikenhet – hur kommer man ut till bryggan, den är ju inte förankrad till stranden. Den totala stillheten i bilden ger ett svävande intryck som förstärks av speglingarna av de vertikala stolparna.

Det enda vi möjligen kan hänga upp oss på är att vinjetteringen hade kunnat dämpas en liten aning.

3. Sven-Arne Lagerstedt

En knivskarpt fångad kattuggla med sina genomborrande svarta ögon. Eftersom den är i ljus fas så framträder den mycket fint mot bakgrunden och den vackra teckningen framträder fint. Ett mycket fint artporträtt.

Resultat från omgång 2018-04, pappersbilder.


Jury: Falkenbergs Fotoklubb.

1. Allan Rydahl

Bra kontrast mellan den blå färgen och den grå omgivningen. Utan den blå tunnan hade bilden fallit platt. Kanske hade den vunnit på en mörkare passepartout?

2. Åke Lövgren

Behagliga färger och en fin komposition. Vilsam bild med bra balans.

3. Åke Lövgren

Härlig färgskala med en tydlig uppåtrörelse. Vi är inte överens om vad som är upp. Den funkar på flera håll.

Resultat från omgång 2018-03, digitalbilder.


Jury: Torsby Fotoklubb.

1. Åke Lövgren

Riktigt fin landskapsbild med fint ljus och härligt djup. Tilltalande, vacker man vill dit! Liiite mer öppen himmel hade varit att föredra, kändes som lite för mycket moln, men annars mycket bra.

2. Sven-Arne Lagerstedt

Bra komposition. Roliga mönster. Fint ljus och mjuka, fina färger. Suverän skärpa!

3. Sven-Arne Lagersted

Spännande naturbild med scen ur verkligheten. Bra skärpa och fint ljus, lugna färger.

Resultat från omgång 2018-03, pappersbilder.


Jury: Kristina Bergqvist  Värnamo  och  Rolf Pettersson  Bredaryd.

1. Manne Jakobsson

En bild som väcker många frågor. Vem är den lilla flickan? Vart är hon på väg? Är hon ensam?

Liten i ett stort sandhav där spåren kanske leder fram till hjälpen...finns den? Många frågor och funderingar.

Vi tror inte det är en turistflicka på en sandstrand. I dessa tider tänker man på flyktingar i krigshärjade länder.

En vacker välkomponerad bild i varma mättade färger.

2. Manne Jakobsson

Med fint ljus där ögonen vandrar till tvätten som hänger på strecket. En varm sommarvind har snabbt torkat de tunna bomullskläderna.

Rekvisita som vill berätta om en svunnen tid. Kanske en något romantiserad idylliserad.

Det som inte kvinnorna längtar tillbaka till.

Men en vacker och välkomponerad bild.

3. Allan Rydahl

Pigg och fräsch bild med spännande komposition.

Holografisk. Intressant att de bakomliggande objekten finns i varje droppe.

Resultat från omgång 2018-02, digitalbilder.


Jury: Karlshamns Fotoklubb.

1. Tomas Karlsson

Genomtänkt komposition,konstnärlig bild, Drömsk bild, Lite John Bauer stuk.

2. Lars-Olof Smedenfors

Underbart ljus och djup,perfekt i sv med tjusig vinjettering, Underbar bild.

3. Joacim Wiberg

Härliga diagonaler,fin symmetri, hade också gjort sig bra i svart/vitt

Resultat från omgång 2018-02, pappersbilder.


Jury: Bankeryds Fotoklubb.

1. Åke Lövgren

Mästerlig komposition. Mästerligt påpassligt. Mästerlig skärpa och skärpedjup. Lugn fin färgskala ger harmoni. Den oskarpa bakgrunden lyfter fram myran. Vågar han hopps?!

GRATTIS TILL VINNARBILDEN!

2. Lars-Olof Smedenfors

Karaktärsfullt porträtt. Lugn och behaglig färgskala med fin bakgrund. Diagonal mellan ansikte och handen med pipan. Skärpan ligger dock något lite framför ögonen.

3. Åke Lövgren

Vackert kvällsljus,  dramatisk himmel och "sug" i vattnet.. Horisont bra placerad. Diagonal i stockarna i bildens förgrund ger djup i bilden och leder betraktaren in i bilden.

Resultat från omgång 2018-01, digitalbilder.

 

Jury: Nexans Fotoklubb.

1. Åke Lövgren

Intressant och jättefin! Perfekt tajming och fin diagonal i bilden.

2. Lars-Olof Smedenfors

Jättesnygg bild som är så pampig! Bra tajming och fin komp och teknik. Målfoto mot 1'an.

3. Leif Gustavsson

Kanonfin bild från DeadVlei! Kunde varit lite mindre förgrund och aningen mer himmel.

Resultat från omgång 2018-01, pappersbilder.

 

Jury: Mullsjö Fotoklubb.

1. Allan Rydahl

Utmärkt. Här har fotografen arbetat med Sköna linjer, Han/ hon har fått till en bra inramning men vi hade önskat mer luft i överkant så linjen inte slutat i passepartout kanten.

2. Åke Lövgren

Utmärkt. En Välexponerad bild som är harmonisks att titta på, kompositionen är rätt men vi hade önskat lite mer luft i överkant och till höger, bilden känns lite trång i det partiet.

3. Åke Lövgren

Utmärkt.  En bild med Mjuka fina behagliga färger och ett skönt djup bilden är även välexponerad, men vi saknade något….

Resultat från omgång 2017-04, digitalbilder.


Jury: Husums Fotoklubb.

1. Joacim Wiberg

Fin stämning. Stående formatet får trängseln att framstå tydligt. Färgerna går fint och mjukt in i varandra. Speglingen av himlen i fönstret, det vackra i fjärran.

2. Manne Jakobson

Fart och fläkt! Bra skärpa och ren bakgrund. Kul att fota på konserter.

3. Lars-Olof Smedenfors

Minimalism med bra linjer och kontrast, kompositionen är bra,

väl utnyttjat format.

Resultat från omgång 2017-04, pappersbilder.


Jury: Fotoklubben Linsen, Sävsjö.

1. Sven-Arne Lagerstedt

Utsökt komposition med en färgställning som verkligen visar upp vinterns grepp om naturen.

2. Thomas Johansson

Lysande poträtt  som visar på personens egenskaper och livsglädje.

3. Manne Jakobson

Färgstark bild med underbar komposition och beskärning, som en tavla av Monet.

Resultat från omgång 2017-03, digitalbilder.

 

Jury: Kiruna Fotoklubb.

1. Åke Lövgren

Det här är en bild man blir glad av, rofylld, harmonisk, fint fångad av fotografen. Denna bild vill alla ha på väggen hemma. Här hittar vi också tre ”fält” som fotoklubbister gillar. Fint beskuren med mera miljö runt om (vilket vi saknar på andra djurbilder). Denna är så bra så vi vill ha den som Toppenbild!

2. Lars-Olof Smedenfors

Ett jättefint porträtt, närvaro, kontakt, fint beskuren. Vi tycker ljuset är för HÅRT men den får ändå högt betyg. Jag föreslår: Redigera: skugga/högdagar, Filter: varmt filter 85, Skugga både mellantoner och skugga i skuggverktyget men bara lite i ögat.

3. Åke Lövgren

Fint ljus och harmoniska färger, rolig när fotografen har fångat ”ruskningen” inga störelement. Vi hade velat ha med mer utav miljön omkring – då blev det mer en bild med björn - nu är det en bild på björn. Alla tyckte om denna bild.

Resultat från omgång 2017-03, pappersbilder.

 

Jury: Mölndals Fotoklubb.

1. Åke Lövgren

En harmonisk, lugn, välkomponerad, minimalistisk bild med väl avvägd färgskala. Men det är hunden som gör bilden. En odiskutabel vinnarbild. Grattis till ett fint fotografiskt hantverk.

2. Allan Rydahl

En färglad bild med bra kompletterande färger som fångar essensen av vackert förfall.

Bra komposition med flera geometriska former som tilltalar. Det orangefärgade partiet till höger i bilden tilltalade inte alla.

3. Thomas Johansson

Bra fångad actionbild med fartkänsla. En klassisk reportage bild. Fotografen visar prov på bra tajming och teknik. Lite mer kontrast och intensivare färg på bilen hade fått den att stå ut mer från bakgrunden och gjort bilden snäppet bättre.

Resultat från omgång 2017-02, digitalbilder


Jury: Fotoföreningen F´labb, Vännäs.

1. Lars Delvéus

Perfekt fångad bild, bra skärpa. Upplevs lite tajt beskuren. 

2. Åke Lövgren

Spännande bild. En bild med action. Bra antal med tre. Bra teknist utförd. Möjligen kan bilden beskäras lite till vänster. Fint ljus.

3. Manne Jakobsson

Bra abstrakt bild. Bilden växer med tiden. En spännande bild. Bra teknisk utförd. Färgerna fungerar fint tillsammans.

Resultat från omgång 2017-02, pappersbilder.


Jury: FK Kamera, Ängelholm.

1. Åke Lövgren

Spännande rnönster! Härlig färg! Många detaljer att titta på.

2. Manne Jakobsson

I stort sett ett perfekt stillebenl Färgerna matchar varandra. Kunde möjligen ha koncentrerats mer på blomman för att göra bilden mer intressant.

3. Allan Rydahl

Spännande färgfält. Den högra delen med lilla böjen tillför! Vi var oeniga, några vilie placera den pa 1:a plats, andra tyckte mindre om den.

Resultat från omgång 2017-01, digitalbilder.


Jury: Tyresö Fotoklubb

1. Sven-Arne Lagerstedt

Kul bild som förenar människa och djur i luften, rena linjer och perfekt tajming.

2. Lars-Olof Smedenfors

Härligt varmt ljus, bra inramning men bilden kunde beskurits i vänsterkanten.

3. Manne Jacobsson

Härligt djup i bilden, och den sittande personen inger ett lugn. Kunde varit lite mörkare och högre kontrast.

Resultat från omgång 2017-01, pappersbilder.


Jury: Vellinge FK.

1. Manne Jakobsson

En mycket skickligt teknisk genomförd och kreativ bild med massor av humor och charm. Fin ljussättning och en stark färg mot s/v bakgrund som ger ett kraftfullt bildspråk.

Grattis till förstaplatsen!!!

2. Manne Jakobsson

Två äldre män löser ett problem, fixaren och kontrollanten. Härlig vardagsrealism med god närhet till betraktaren. Tekniskt bra ljussättning med fina gråtoner och skärpan på rätt ställe.

Hushörnet i bakgrunden något störande för bildsymmetrin men kanske viktig som miljöbeskrivare.

3. Åke Lövgren

Originell och sparsmakad bild, härlig råhet i strukturerna och en tilltalande mättad färgskala. Fin skärpa. Beskärningen med delning i mitten något tveksam (vad är huvudmotivet, rostskärmen eller växten?)

Resultat från omgång 2016-04, digitalbilder


Jury: Trelleborgs Fotoklubb

1. Åke Lövgren

Fantastiskt fångat ögonblick, fin skärpa och mättade färger, bra bakgrund framhäver djuren.

2. Sven-Arne Lagerstedt

Mycket bra ljus och skärpa i båda artisterna, bra bakgrund, intressant komposition.

3. Åke Lövgren

Ljuset fint fångat, kanske lite större skärpedjup så hela bladet varit skarpt.

Resultat från omgång 2016-04, pappersbilder


Jury: Askersunds Fotoklubb

1. Allan Rydahl

En välexponerad bild där det händer något. Man kan känna att mannen har full koll på det han gör och skärpan ligger helt rätt. Hoppas fotografen har gett svarvaren en kopia, GRATTIS!

2. Åke Lövgren

Väldigt fin och stämningsfull bild med harmoniska färger. En liten beskärning i nederkant för att få bort det suddigaste tycker vi gör bilden ännu bättre.

3. Allan Rydahl

En härlig bild, klassisk med grästova i ett sandhav. Bra med molnet som ger liv i himlen. Kanske lite väl mättad i färgen.

Resultat från omgång 2016-03, digitalbilder


Jury: Bodens Fotoklubb

1. Olle Carlsson

Klassisk S form som ger ett härligt sug in i bilden. Sköna färger! En toppenbild helt enkelt!

2. Lars-Olof Smedenfors

Klassisk landskapsbild med bra djup pga lagren av olika färg och struktur. Sköna ledande linjer med vägen.


3. Andreas Skagerlind

Härlig bild på anden som verkar posera nöjt för fotografen. Snyggt komp, bra bildvinkel. Ringarna på vattnet tillför rörelse/energi. Fint ljus och naturliga färger.

Resultat från omgång 2016-03, pappersbilder


Jury: Karlsborgs Fotoklubb

1. Manne Jacobsson

En mycket kreativ bild. Teknik, ljus och komposition är genomtänkt. Motivet är fint frilagt från bakgrunden. Bra teknisk bearbetning. Grattis!

2. Sven-Arne Lagerstedt

Bilden tagen vid exakt rätt tidpunkt. Mycket fint ljus. Fåglarna i övre vänstra hörnet är perfekt "placerade". Vilar ett harmoniskt lugn över bilden.

3. Allan Rydahl

Mycket bra komposition. Härliga färger. "Stillsam" bakgrund lyfter fram motivet. Helt rätt beskuren. En bild som kan vara en del i en kollektion.

Resultat från omgång 2016-02, digitalt


Jury: Kristinehamns Fotoklubb

1. Joacim Wiberg

Spännade bild, men med lite för mycket vatten i förgrunden, Kunde ha gjort sig bättre med lite mindre bländare för mer stjärneffekt på gatlyktorna. Mystik i bilden och en härlig gråskala., en favorit av många i juryn.

2. Joacim Wiberg

Skitsnygg och kontrastrik, med många ledande linjer åt samma håll.

3. Andreas Skagerlind

Härlig gråskala, fast ändå en ganska tråkig bild.

Resultat från omgång 2016-02, pappersbilder


Jury: Westerviks Fotoklubb

1. Sven-Arne Lagerstedt

Utsökt färgskala och ljus. Fångar mycket bra musikerns

koncentration och passion. Musikörat är framträdande.

2. Åke Lövgren

Fantastiskt skärpedjup. Sublim oskärpa i bakgrunden. Bra skärpa på motivet. Väl ljussatt.Ger en trolsk stämning. Den ljusa haloeffekten runt stammarna drar ner betyget. Plus för matt papper.

3. Manne Jakobsson


Fina färger bra ljus och skärpa. Hade tjänat på fotografering i höjdformat samt att hela korgen hade visats

Resultat från omgång 2016-01, digitalt


Jury: Halmstads Fotoklubb

1. Olle Carlsson

Underbar stämningsbild. Fantastiskt ljus, fin inramning. Vi vill gärna nämna att den vunnit ytterligare på en liten beskärning i vänster kant men ändå en given 1:a.

2 Olle Carlsson

Spännande formationer och vi tycker mycket om skugg- och ljusspelet. Svårt att säga vad bilden föreställer, i positiv mening.

3. Manne Jacobsson

Härlig vinterbild där parasollen och den glada gula färgen ger en smak av sommar. Bra med linjerna i bild som bidrar till ett fint djup. Vackert ljus.

Resultat från omgång 2016-01, pappersbilder


Jury: Skara Fotoklubb

1. Allan Rydahl

Det är en enkel bild men en bild vi vill betrakta länge och tänka kring. Det är inte många som tar en sådan här bild. Det är inget snapshot. Väggen med sina gråtoner och vitt är fint bildbehandlad och har gett bilden ett skönt tonomfång. Bananens gula färg är rätt mättad och placeringen i bilden känns  bara rätt!

2. Sven-Arne Lagrstedt

Fotografen kunde inte ha valt en bättre bildvinkel på sin avbildning av kinesiska muren. Vi får följa muren från förgrundens rätt placerade tre människor till en slutpunkt där den berömda kinesiska smogen tar vid. Mycket fin bild.

3. Manne Jacobsson

En lätt bedagad blomma. Det är då de är som vackrast. Bildtonen är vacker och varm. Mycket tilltalande cirkelkomposition  där kraften kommer från pistillernas centrum.

Resultat från omgång 2015-04 projektionsklassen


Jury: Gotlands Fotoklubb

1. Leif Gustavsson

En solklar vinnarbild som på ett genomtänkt sätt visar upp den skönhet som Moder Jord skapar. Grattis!

2. Sven-Arne Lagerstedt

En mycket innehållsrik och vilsam bild! Vi känner nästan doften av gryningens slöjor.

3. Joacim Wiberg

En stämningsfull bild som innehåller det mesta! Spännande vinklar, fantastisk skärpa och en fin gråskala.

Resultat från omgång 2015-04 påsiktsklassen


Jury: Kinna Fotoklubb

1. Åke Lövgren

Bilden är fint komponerad med diagonalen av strandlinjen. Klippan i havet ger djup

i bilden och den har fantastisk himmel. Perfekt slutartid.

Vi valde att bortse lite från fläckarna i himlen. Dom stör, så se till att det inte finns med

sådant. Utan fläckarna kunde det kanske blivit en förstaplats.

2. Allan Rydahl

En bild som väcker nyfikenhet. Bilden har bra skärpa och är välkomponerad.

3. Åke Lövgren

En favorit bland bilderna. Man blir glad av att titta på den. Vackert svenskt landskap

som minner om sommaren. Härligt med vägen som leder in i bilden till det röda

huset.

Resultat från omgång 2015-03 projektionsklassen


Jury: Gällivare Malmbergets Fotoklubb

1. Lars-Göran Martinsson

Vi fastnade för motivet. Närhet, spegling, naturliga färger men tyvärr mitt i bild.

2. Joacim Wiberg

Kreativ bild. Trolsk skog. Väcker känslor. Fotograf som tänker fritt. Tar ett tag att titta på och ta in vad det är och alla detaljer.

3. Åke Lövgren

Motivet är härligt fångat. Synd att den är mitt i bilden. Skulle gärna haft något mer i bilden t.ex. gräs, en ö men har fångat rörelsen bra.

Resultat från omgång 2015-03 påsiktsklassen


Jury: Tyringe Fotoklubb

1. Allan Rydahl

Utmärkt! Varma fina toner med bra kontraster. Bilden blir bättre ju mer man tittar på den, den blir djupare. Det ser ut som stenarna sticker ut mer än dom egentligen gör. Däremot tycker vi att gräset har en onaturlig färg och att det är för lite mark.

2. Åke Lövgren

Utmärkt! En härlig bild tyckte många, medan några tyckte den gav en begravningskänsla. Den är för hårt beskuren på alla håll, mer himmel hade gjort bilden bättre. Den känns lite för mörk. Bilden hade vunnit på att fotografen hade backat några steg och tagit några steg till höger. En traditionell bild.

3. Olle Carlsson

Mycket bra! Denna bild har fina färger och speglingar. Den har en lagom diagonal och är rätt exponerad. Men, ankan är för centrerad.

Resultat från omgång 2015-02 projektionsklassen


Jury: Eslövs Fotoklubb.

1. Ragnhild Sjöholm

Den här bilden fastnade undertecknad för vid allra första genomgången. Sen åkte den väl lite upp och ned, men det var en enhällig jury som valde denna till vinnare! En mycket fin och stämningsfull bild med fin harmoni i färgerna, mannen rätt placerad i bilden och fint med röken från hästarnas mular. Man känner nästan att man är där i det lite råkalla vädret. Stort Grattis!

2. Andreas Skagerlind

En bild som vi alla också tyckte mycket om. Fin komposition och fin stämning! De ljusa fläckarna från fönster vid skogsbrynet stör lite. Annars en mycket lyckad bild!

3. Åke Lövgren

En tekniskt mycket bra bild, men något utfrätt i skägget vilket drog ner från T till U, juryn tilltalades dock mer av motiven i de 1:a och 2:a placerade bilderna, men vi var överens om att detta var en mycket väl utförd bild med fin stämning i.

Resultat från omgång 2015-02 påsiktsklassen


Jury: Höganäs Fotoklubb

1. Åke Lövgren

Hela färgskalan och diagonalen ger en fin bild, som det är väldigt lätt att vila ögonen på.

2. Åke Lövgren

Fantastiska färger, fin skärpa och tur med vädret. Bilden  kunde möjligen  tjäna på lite mera vatten i underkant.

3. Åke Lövgren

Fin komposition med snygga linjer och matchande färger, bra balans i bilden.

Resultat från omgång 2015-1 projektionsklassen


Jury: Alingsås Fotoklubb.

1. Joacim Wiberg

Bra snygga linjer, bra ljus, bra färgtoner, mycket fina speglingar.

2. Sven-Arne Lagerstedt

Fräck bild, rolig, 12-bent kossa, lyckad kompositionsmässigt, bra ljus

3. Olle Carlsson

Kul bildidé. Helheten (i detaljer). Ren bild

Resultat från omgång 2015-1 i påsiktsklassen


Jury: Skillingaryds Fotoklubb

1. Allan Rydahl

Fin blå färg, bra skärpa, lyster i bilden, neonkänsla, bilen känns som ett ansikte; med annat perspektiv eller mindre hård beskärning hade bilden bedömts som toppenbild.

2. Leif Gustavsson

Bra skärpa, fina linjer,fin färg, bilden växer ju mer man ser av den.

Bilden är en god sammanfattning av den höga kvalitén på alla bilderna.

3. Åke Lövgren

Fartfylld actionbild, bra fartkänsla, bra komposition; svårt att ta en sådan bild; lite bättre skärpa kunde resulterat i en ännu högre placering.

Resultat från omgång 2014-4 i projektionsklassen.


Jury: Hudiksvalls Fotoklubb


Motto för tävlingen va denna gång: Kollektion.

Här följer de kollektioner som av Hudiksvalls Fotoklubb utsetts till de 3 bästa!

1. Åke Lövgren

De här bilderna har i vår bedömning fallit oss i smaken. Fotografen har lyckats fånga vattenspelet i olika skepnader på ett vackert sätt med ett fint och varierande ljusspel och olika bildvinklar.

2. Manne Jacobsson

En kollektion som vi hajade till inför. Annorlunda i sitt utförande. Vet inte om den är fotograferaf som positiv eller negativ. Men det spelar ingen roll. Det blev i alla fall en positiv upplevelse för oss.

3. Allan Rydahl

Detta tycker vi är en bra kollektion som berättar om en person "icke närvarande" som man brukar använda sig av på fotoskolor i sin utbildning. Kanske man kan tycka att bilderna är för lika, tagna bara rakt på. Ingen variation i bildvinkel, men vi tycker om den. Detta är den placering den förtjänar i vår bedömning.

Resultat från omgång 2014-4 i påsiktssklassen.


Jury: Ljungby Fotoklubb


Motto för tävlingen va denna gång: Kollektion.

Här nedan visas de av Ljungby utsedda "Top 3" kollektionerna.

1. Manne Jacobsson

Skönt ljus, konstljus eller naturligt ljus? Hör ihop berättarmässigt. Spännande diskussion om kompositionen. Skulle bild ett vara större och två och tre mindre? De första bilderna hör ihop men sista mer tveksamt. Här var vi oeniga!

2. Allan Rydahl

Samlad bildserie, hör ihop, bra färg och form. Fina linjer. Bra komposition. Tekniskt skickliga bilder med bra balans.


3. Olle Carlsson

Spännande, fascinerande, mjuk harmoni med former och ljus. Bra idé, bra komposition. Annorlunda. Kan hängas i olika variationer. Skojigt med skyltarna. Skulle varit olika mönster på cirkeln? Kopierad?

Resultat från omgång 2014-3 i projektionsklassen.


Jury: Växjö Fotoklubb

1. Åke Lövgren

Blev vald till bästa bild – Grattis! Lyckat porträtt, fint tonomfång, Bra blick!. Eventuellt vunnit på att beskäras något mer i överkant, men något mindre i underkant – så att hela klockkedjan synts?

3. Allan Rydahl

Fint stilleben – välkomponerat och balanserat utan att bli statisk. Vackert ljus och fint skuggspel. skuggspel fint som stilleben fint ljusbalanserad komposition utan att bli statisk. Bra bild som hamnade på tredje plats!

2. Manne Jacobsson

Festlig idé och festlig bild – och tydligen finns det i varje fall en Hipster i Värnamo-trakten ;-) Silver-plats!

Resultat från omgång 2014-3 i påsiktsklassen.


Jury: Skillingaryds Fotoklubb


Tyvärr har jag inte kunnat få med kommentarer denna gången men, vi kan ändå njuta av de snygga bilderna.

1. Olle Carlsson

2. Allan Rydahl

3. Allan Rydahl

Resultat från omgång 2014-2 projektionsklassen


Jury: Mariestads Fotoklubb.

1. Manne Jacobsson

Skulpturalt! Vi gillar! Utan mönstret från glasfiberväven hade det blivit ett (Toppbetyg) Grattis!

2. Tomas Karlsson

Kul och kreativt med fräckt bildutsnitt.

3. Allan Rydahl

Klassisk gyllene snittet komposition med vackert släpljus. Väl utfört.


Resultat från omgång 2014-2 påsiktsklassen


Jury: Höganäs Fotoklubb

1. Manne Jacobsson

Klassisk bild i fotoklubbsklass. Lite nostalgisk, mormor och morfars trädgård. Hela gråskalan närvarande.

2. Olle Carlsson

Vackert. Man sugs in i bilden. ”Fototapet” i positiv mening. Ljuset fantastiskt.


3. Allan Rydahl

Proportionerna perfekta mellan sanden och hav/himmel. Mjuka linjer. Håller att titta på länge. Behaglig färgskala. Spåren i sanden åskådliggör dimensionerna. Gör sig säkert i stort format på väggen.


Resultat från omgång 2014-1 projektionsklassen


Jury: Helsingsborgs Fotoklubb

1. Allan Rydahl

Tekniskt bra, med bra kontraster, fina färger och struktur. Bilden berättar en historia. Bra valt format. Den oranga ramen harmonierar med motivet.


2. Olle Carlsson

Mycket bra komposition och dramatik. Vi skulle gärna se att clownen och trädet lättades upp en aning.

3. Allan Rydahl

Vacker, stämningsfull vinterbild med fint mellanparti.


Resultat från omgång 2014-1 påsiktsklassen


Jury: Ljungby Fotoklubb.

1. Allan Rydahl

Outstanding, färg och komposition bra, nostalgisk intressant bild.

Bilden gjorde oss nyfikna några uppfattade det som den vita kannan borde vara längre bak men det var delade meningar om det.


2. Manne Jacobsson

Underbar teckning och en mycket fin bild, som fotografen lagt ner mycket tid på. Den mörka bakgrunden lyfter fram blomman.

3. Manne Jacobsson

Bra komposition,distinkt, snöfallet ger djup i bilden och spännande linjer.