Resultat Årets bild

Årets Bild


Från varje tävlingsomgång i klubbens tävlingar går de 3 bäst placerade bilderna vidare till en finalomgång där "årets bild utses. Denna årets sista klubbtävling redovisas på årsmötet.


På denna sinan redovisa de bilder som fått utmärkelsen Årets Bild senaste åren.

Årets bild 2023

Jury: Ljungby Fotoklubb


Fotograf: Andreas Skagerlind.

Kommentar:

Vinnaren enligt vår bedömning i Ljungby Fotoklubb blev en tilltalande bild som var mycket snyggt gjord och som genomsyrades av stora kontraster. Rakt - krokigt, stort - smått, färger och former. En väg som leder snyggt in i bilden. Och pricken över i, en människa som gör bilden lite spännande. Vinnarbilden är genom röstning: nr 1 den röda fyren. Stort Grattis!

Årets bild 2022

Jury: Nexans Fotoklubb


Fotograf: Alin Popescu.

Kommentar:

Vackert ljus och snygg komp. Ytor med "Negative space" gör den spännande med sina enkla färger. Intressant med den lilla vita iglon till höger. Några tyckte man kunde haft en person i bilden medan andra tyckte granen kunde plockas bort.

Årets bild 2021

Jury: Skillingaryds Fotoklubb


Fotograf: Åke Lövgren.

Kommentar:

Vilken härlig actionbild med en perfekt timing!

Bilden förtrollar betraktaren med det vackra och underbara kvällsljuset som ger en värme åt bilden och där ljuset glittrar i vågkammen, genomlyser vattnet och vattenstänket.

En bra bild skall kanske inte pratas sönder men vi vill ändå dela med oss av de konstruktiva tankar som framkom i vår bedömning. Den vackra bilden kunde eventuellt bli ännu bättre om surfarens ansiktet varit lite ljusare. Vidare diskuterade vi beskärningen av bilden och vi hade funderingar på om bilden kunde blivit ännu bättre med antingen en lite tightare beskärning för att lyfta fram surfaren och vågskvalpet än mer eller om bilden eventuellt skulle ha blivit beskuren som en panorama för att då ta bort den ointressanta stranden i ovankanten.

Årets bild 2020

Jury: Christer Gallneby.


Fotograf: Åke Lövgren.

Christers kommentar:


Efter att ha tittat på de här bilderna fram och tillbaka ett antal gånger är det bara att konstatera att de alla håller en riktigt hög kvalitet. 

Till slut har jag dock fastnat för en som blir Årets bild i mina ögon. 

Men först lite om bilderna överlag... 

Som sagt det är mycket ögongodis som visas här. Den magnifika bilden på strömstaren, (Stativ och lång slutartid gissar jag) de svartvita mer eller mindre grafiska bilderna gillar jag mycket. Särskilt fotot som visar den tomma konsertsalen, den symboliserar 2020 och dess pandemiår väl, tycker jag. Vidare har vi porträttbilden som sticker ut bland de övriga. Giraffen och fågeln är både rolig och fin, kommunicerar de med varandra eller vad händer? Bilden på fågeln i det spegelblanka vattnet är ju också väldigt vacker. 

Men bilden som jag till slut valt som Årets bild är den på antilopen. En välexponerad knivskarp bild där fotografen fångat djuret i språnget, tagen vid exakt rätt tillfälle. En bild säger mer än tusen ord heter det ju. Här stämmer det till hundra procent. Imponerande! 

Årets bild 2019

Digitalt


Jury: Christine Tibratt.


Fotograf: Joacim Wiberg.

Christines kommentar:


En bild som kommer smygande.

Fotografen har lyckats komponera en bild som tar fram det vackra i den karga vyn. Naturens stillhet och mäktighet.

Böljande berg försvinner ut i den oändliga grå himlen.

Vackert ljus i de mättade tonerna i den gräsbeklädda, mjuka bergskanten där människans närvaro är tydlig i det annars tillsynes orörda bergsmassivet.

Tekniskt bra bild med ett genomtänkt utsnitt.

Årets bilder 2018

Digitalt

Jury: Curt Ekblom.


Fotograf: Tomas Karlsson

Kommentar:

Den bild jag tycker är bäst är Huset i skogen. Denna bild är inte avläst på några sekunder, det finns utrymme för många funderingar. Den har en fin, dämpad färgskala, mjukt ljus och fungerar utmärkt som kvadratisk komposition.


Grattis, bra jobbat!

Pappersbilder

Jury: Curt Ekblom.


Fotograf: Manne Jacobsson

Kommentar:

Den bild jag tycker är bäst får mig att fundera; beskriver den ett sommarställe eller en plats där man bor permanent? Jag kan se slitet med tvätten, bara att bära fram vatten känns tungt.

Bilden har ett finstämt ljus, med ljusa skuggor i gräset och fina valörer i käderna. Vinjetteringen ökar fokus på det väsentliga i bilden.

Något jag emellertid inte förstår är den mörkgrå ramen i bildens utkant, kanske skulle jag använt ett papper med lite varmare ton som också bättre matchat bildens passepartout.


Grattis till en välkomponerad, tekniskt välgjord och berättande bild!

Årets bilder 2017

Digitalt


Jury: Gislaveds Fotoklubb.


Fotograf: Joacim Wiberg.

Kommentar:

Redan vid en snabb blick berör denna bild oss. Mycket vackert ljus, en suverän och vågad komposition och där fotografen uppfattat det fantastiska ljuset och utnyttjat det till fullo och gett bilden en underbar atmosfär. Det märks att fotografen tänkt till innan steget togs till exponering. Fantastiskt fina molnformationer samt husväggen med spegling och det röda hustaket i bakgrunden hjälper till att leda in blicken i bilden. Hela bilden ger ett intryck av målning. Ett stort grattis till vinnaren av årets bild.

Pappersbilder.


Jury: Huskvarna Fotoklubb.


Fotograf: Manne Jacobson.

Kommentar:

Även här är det är bra fotopapper som höjer bilden. Bra komposition och blomman ligger i

gyllene snittet. Krispig i färgerna. Bra färgskala och kontrast. Krukan matchar blomman.

Snyggt format. Finns inget att klaga på. Stort grattis till vinnaren!

Årets Bilder 2016


Jury: Kai Rehn, Siggarp.

Digitalt


Fotograf: Åke Lövgren.

Kommentar: En bild som lever.

Pappersbilder


Fotograf: Sven-Arne Lagerstedt

Kommentar: Musikanten har en stark inlevelse, vilket även fotografen fångat i bilden.

Årets Bilder 2015


Jury: Fotoklubben SAAB, Jönköping.

Projektion


Fotograf: Åke Lövgren

Väldigt fin bild med bra skärpa. Hur förbereder man sig för att få en sådan bild?

Påsikt


Fotograf: Åke Lövgren

Perfekt naturbild. Bra att björnen tittar in i kameran. Utskriften är något för ljus.

Årets Bilder 2014


Jury: Göran Palm

Projektionsklassen


Fotograf: Manne Jacobsson.

En bild som väcker känslor. Det grova kornet och att personen på bilden blundar är välgörande och ses positivt. En bra och annorlunda bild. Det enda som möjligen ses lite störande är ränderna i bilden.

Påsiktsklassen


Fotograf: Manne Jacobsson

Jag föll för denna bild direkt. Fin komposition och bra exponering. Stördes först av plakatet men, senare tycker jag att det istället lyfter bilden. Snöfallet är perfekt. Några möjligheter såg juryn ändå till förbättring. Fönstret till vänster kunde varit lite ljusare och fotografen skulle tagit med lite mindre av trappan.

Årets Bilder 2013


Jury: Elever på FIGY gymnasium, Estetiska programmet Åk3.


Projektionsklassen


Fotograf: Allan Rydahl.

En bra bild med ett visst ”system” i. Bra brytning med färger och ej för blandat. Man behöver inte tveka på att bilden är ”rak”.

Det är en bra tagen bild med ett system som återkommer. Vilket gör bilden väldigt snygg och stilren. Den gula brevlådan gör så att mönstret bryts av lite vilket gör det som en bra kontrast.

Påsiktsklassen


Fotograf: Manne Jacobsson

En unik ögonblicksbild.

Underbar färgkontrast som drar blicken till den.


Årets Bilder 2012Projektionsklassen


Fotograf: Åke Lövgren

Påsiktsklassen


Fotograf: Åke Lövgren

Årets Bilder 2011


Jury: Bankeryds Fotoklubb


Projektionsklassen


Fotograf: Tomas Karlsson.

Påsiktsklassen


Fotograf: Olle Carlsson.